Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin çeşitli etkiler nedeni ile tamamlanamadığı, demokrasinin sekteye uğratılmaya çalışıldığı bir zaman diliminde belki de sürecin en sancılı noktasına yönelik yaptığım amatörce anketin neticesi en azından bu blogun okur ve ziyaretçilerinin eşi başörtülü bir Cumhurbaşkanına olumlu baktıklarını gösteriyor. Ankete katılanların % 45'i eşi başörtülü bir Cumhurbaşkanı olsun derken % 21'i ise bu durumu memnuniyetle karşılayacağını söylüyor. % 23'ü ise "farketmez" seçeneğini tıklayarak demokrat bir tavır sergilemişler. "Olmasın" ve "kabul edilemez" diyenlerin toplam oranı ise sadece % 11.
Kanaatimce toplam 56 kişinin iştiraki ile yaptığım bu anket sonucu toplumun tümünün ortak görüşüne yakın değerlerdir. Çünkü daha geniş kapsamlı yapılan bir çok benzer anketlerde de aşağı yukarı aynı sonuçlar alınıyor.
Bu anketle ilgili olarak yine geçmiş anketlerimle ilgili yazdığım yazılarda olduğu gibi ankete iştirak ederek fikirlerini oylayanların görüşlerini açıklamalarından memnuniyet duyacağımı belirtirim. Özellikle de eşi başörtülü bir Cumhurbaşkanını kabul edilemez görenlerin görüşlerini yazmalarından memnuniyet duyarım.
ali bey, benim icin farketmez, ancak sizin blogunuzun okurlarindan 56 kisi toplumun tamamini temsil etmez, butun turk toplumu icin bir genelleme yapmak istersek cok daha iyi tasarlanmis bir anketi cok daha genis bir orneklem uzerine uygulamamiz gerekir. siyasi partilerin, internet sitelerinin veya finansal desteginin nereden geldigi belli olmayan bazi organizasyonlarin yaptirdigi anketlerin de tutarli sonuclar vermedigi defalarca ispatlanmistir. Asil tartisilmasi gereken bence sizin ve belki onlarca medya platformunun bu konuda bir anket yapma ihtiyaci hissetmesidir, bu his gercek demokrasilerde yasayan bireylerde ortaya cikmayan sadece oligarsik statukocu yonetimler altinda ezilmis toplumlarin bireylerinde ortaya cikan bir histir. Neticede burjuva demokrasisi ne aci ki sizin gibi dusunen bireylerde bile boyle anketler yapip sonucunu yorumlama istegi doguracak kadar icimize islemis, umarim cocuklarimiz bu tip sorulara sadece gulup gecerler.
YanıtlaSilsevgili murat, söylediklerinde haklı olduğunu belirtmeme gerek yok. ancak ne yazık ki türkiyenin gerçekleri de farklı.
YanıtlaSilbirinci itiraz noktan genelleme yapılıp yapılamayacağına dair. buna ben de katılırım ancak zaten yazıda linkini verdiğim ankete rastlamasaydım bu yazıyı yazmaya niyetim yoktu çünkü çok basit bir anket olduğu su götürmez bir gerçek. ancak benim anketi destekler mahiyette daha profosyonel bir tabanda yapılmış ankete rastlayınca konuyu değerlendirdim.
ikinci itiraz noktan böyle bir anket yapma ihtiyacı hissetmemiz. senin de belirttiğin üzere bu his gerçek demokrasilerde ortaya çıkmayan bir his. fakat kanadadan türkiye nasıl görünüyor bilmiyorum ama bizde gerçek demokrasi gerçekten yok, dolayısı ile yorumumun başında da ifade ettiğim gibi türkiyenin gerçeklerini göz önüne aldığımızda bu tarz anketler yapılabiliyor.
son tespitin de çok yerinde. gerçek demokrasinin gereklerini yerine getiremesek de bu gerçekleri görebilyor olmak benim ileriye yönelik olumlu bakmama neden oluyor. ve temennine katılıyorum.
katkın için teşekkür ederim.
Anket yapılması konusuna itirazım olamaz.. yerinde bir uygulama. Anketin, % 100 gerçeği yansıtmadığı bilgisinin, anketin doğasında olduğunu bilen ve inanan herkes için yerinde bir uygulama !
YanıtlaSilDiğer yönden.. bu konuda yanlış olan şu: Kimi yayın kuruluşlarının, kendi anketlerinin gerçeğe çok çok yakın olduğu iddaasına yeltenmeleri. Bu davranış biraz, ayıp oluyor artık.
Bir tahmin, tetkik, yoklama, istatistik olarak değerlendirildiği sürece; anket nabız yoklama konusunda yardımcı bir enstrumandır.. diye düşünüyorum.
Saygılarımla,
düşüncelerinize katılıyorum kazım bey. yorumunuz için teşekkürler.
YanıtlaSil