27 Kasım 2007

Anketler

Blogumda zaman zaman anketler düzenleyip ziyaretçilerin görüş ve düşüncelerini ölçmeye çalışıyorum. BLOGGER beta versiyonunda kullanıcılarına bloglarında anket hazırlama imkanını da sununca anket hazırlamak daha da basitleşti.

Bir süredir blogumda yer alan ve sonuçlanan anket sonuçlarını kaldırmadan önce hep birlikte değerlendirmek ve yorumlamak istedim. Mesela Türkiye Kuzey Irak'a girmeli mi diye sorduğumda 6 kişi (% 54) evet cevabı vermiş 5 kişi (% 45) ise hayır demişti.

Kuzey Irak tezkeresine başta ciddi anlamda karşı çıkmıştım. Hükümetin duygusal davranacağını düşünüyordum. Çok şükür korktuğum başıma gelmediği gibi hükümet bu konuyu çok başarılı şekilde yürüttüğü için tezkerenin çıkmasının olumlu neticelendiğini düşünüyorum. Bu konuda da yaptığım ankete katılanların % 67'si (27 kişi) tezkerenin çıkmasını olumlu bulduklarını, % 27'si (11 kişi) olumsuz buldukarını belirtmiş. 2 kişiyse fikrim yok demiş.

Yeni bir anayasaya ihtiyaç var mı sorusuna ise ankete katılanların % 60'ı (26 kişi) evet, % 34'ü (15 kişi) hayır demiş. Bu soruya da 2 kişi fikrim yok demiş.

Son olarak blogumu ne zamandır takip ediyorsunuz diye sordum. Açıldığı günden beri takip eden 5 kişi varmış, 1 yıldan fazla süredir takip eden de 5 kişi imiş. 1 yıldan az zamandır takip eden 2 kişi ve 1 aydır takip eden de 5 kişi imiş. Eskileri aşağı-yukarı tahmin edebiliyorum da özellikle son zamanlarda takip etmeye başlayanların bu yazıya yorum yazıp kendilerini tanıtmalarına çok memnun olurum.

Anket dedik, aklıma bir önceki yazıda yaptığım konu sonunda yazı ile alakalı anket yapma fikrinden de bahsetmek geldi. Bu fikri Ryu'dan (ç)aldım diyebilirim. Hoşuma gitti ve ben de elimden geldiğince bu yöntemi uygulayacağım. Çünkü her ziyaretçi yorum yazmıyor. Ancak ankete iştirak etmek daha kolay ve hızlı olduğu için iştirak daha fazla oluyor.

Yazıların sonunda yazıyla ilgili anket yapılmasını nasıl buluyorsunuz?
Olumlu
Olumsuz

11 yorum:

  1. anket üzerine bir anket yapiyorsunuz ya, siz cok yasayin emi : )

    YanıtlaSil
  2. öncelikle yazıların sonunda anket yapılmasını olumsuz buluyorum diye oy attığımı belirteyim.
    benim bu blog dünysındaki yorum yazma bölümüyle ilgili farklı düşüncelerim var. yorum her yazı için olmaz, insan o yazı ile ilgili birşeyler eklemek ister, veya çok etkilenmiştir birşeyler yazar, ama yorum kısmının sohbet odasına çevrilmesi bence yanlış. birde bu yorumlara toptan bir selamlama bölümü var; "ooo falanca beyler/bayanlar da buraya gelmişler, holgediniz!" vari durumlarda benim için ilginç geliyor. ama yazara da bir teşvik edici gerekiyor, sanırım yorumların yazılması o nedenle yazar için önem arz ediyor sanırım. birde işin reklam bölümü var tabi. yorumunuzda kendi linkinizde mevcut. kişi yorum yazmıyorsa onun sayfasına pek uğranılmıyor gibi durumlarda mevcut.
    neyse sadete geleyim; 1-yorum olmaması o yazının okunmadığı veya beğenilmediği anlamına gelmemeli, 2-anket iyidir, hem ziyaretçi içinde bir kolaylıktır, ama eskisi gibi sayfa kenarında olması bence daha uygun.
    not: ne hikmetse sizin yazılarınıza yorum yazdığım zaman çok uzun oluyor :)

    YanıtlaSil
  3. 1-Saniyen; Mühendis Beyin bu yorumundan sonra;doğrusu yorum yazıp yazmamakta biraz tereddüde düştüm:)
    2-Ali Bey,sanırım tüm anketlerinde oy kullandım ve seçtiğin konular da isabetliydi. Bence de anketler gerekli ve sayfa kenarında yapılmalı...
    3-Bana göre Yorumlar şöyle veya böyle olsun veya nasıl yazılırsa yazılsın O Blogun, Gazete-TV gibi trajını ve reytingini gösterir:)
    4-Ayrıca unutulmamalı ki bu günlerde Bloglar pek çok ama yorumcular pek fazla yok:(
    5-Dolayısıyla nadir bulunan yorumcuların kadir ve kıymetleri bilinmeli:))

    YanıtlaSil
  4. ben yazı içi anketleri olumlu buluyorum. bazı okurlar yorum kaleme almaktansa verilmiş şıklar içinden birine tıklayarak görüş bildirmeyi tercih edebilirler, kolay ve hızlı bir yöntem. yazı içinde okurlarla o konuyla ilgili doğrudan ve kolayca etkileşim kurmak hoş bir şey. yazılara yapılan yorumları da olumlu buluyorum, geri bildirim almak yazan herkesin ihtiyacı. yorumlardaki selamlaşmaları, sohbetleri de olumsuz bulmak için bir sebep görmüyorum. muhabbetin ne zararı var? selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Çok haklısın mehmet abi.yorumlar blogun reytingini gösterir.sen rahatına bak,içinden geldiği gibi yorumunu yaz:)durmak yok.. yorum yazmaya devam..

    ali bey, ben de acizane fikrimi arz edeyim; yazıların sonunda anket fikri bana da çok hoş görünmese de zamanla alışılabilinecek bir durum olduğunu düşünüyorum.yine de sayfanın kenarına daha çok yakışıyor. bir oyda ben atayım bari:)

    YanıtlaSil
  6. @ibn-i sina; hepimiz çok yaşayalım, anket üzerine yapılan ankete katılanlar da...

    @mühendis; fevkalade demokratik bir blog sahibiyim :) yaptığımız ankette şu an itibariyle 8 kişi olumlu 3 kişi olumsuz bulmuş, dolayısıyla uygulamaya devam etmeyi düşünüyorum. ancak düşünceleriniz ve yorumunuz benim için değerlidir. katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. uzun yorumlarınız benim için ayrı bir önem arz ediyor, memnun oluyorum. yine uzun yorumlarınızın devamını dilerim.

    @mehmet abi; salisen ve devamen sizin gibi bir yorumcuya sahip olmaktan dolayı kendimi şanslı görüyorum. sadık ziyaretçi, okuyucu ve yorumcu olmanızdan dolayı size gerçekten teşekkürü bir borç biliyorum.

    @ryu; yorumunuza aynen katılıyorum. ek olarak; muhabbetin bir zararı elbette olmaz, bundan memnuniyet duymak gerekir ancak her şeyin de kıvamında bırakılması güzeldir diye düşünüyorum.

    @siyah zambak; yorumunuz ve ankete katılımınızdan dolayı size de teşekkürlerimi bildiriyorum. yazı sonlarındaki ankete alışmanız için yeni yazımda da bir naket düzenledim, katılmanız dileği ile... :)

    NOT: Yorumlar konusundan bu kadar yorum yapıldıktan sonra bu konuyu bir yazı konusu yapmayı düşündüm, inşallah en kısa zamanda kendi yorumumu yazarım.

    YanıtlaSil
  7. ankete cevap verdikten sonra yorumlari okumak ve yorum yazmak icin burayi actim, bir de baktim ki muhendis benim soyleyebilecegim her seyi soylemis. hic bu kadar "ben yazmisim gibi!" olmamisti herhalde.
    selamliyorum kendisini ve hepinizi buradan :)

    YanıtlaSil
  8. @nelly; tek muhalif olmaktan kurtuldunuz. 22 temmuz havası bizim bloga da yansıdı. artık muhalifler daha çok...

    YanıtlaSil
  9. fikrimizi sormussunuz soylemisiz, bence burda kimsenin kimseye muhalefet olmasi sozkonusu degil.
    22temmuz zafer sarhoslugunuz anlasilan devam ediyor, blogu bile iktidar-muhalefet diye ayirdiniz valla helal olsun.

    YanıtlaSil
  10. yahu neden bu kadar kızgınsınız, deniz baykalvari :) hem benim 22 temmuzda zafer kazanan partili olduğumu nerden çıkarıyorsunuz da zafer sarhoşluğunu dile getiriyorsunuz?

    fikrinizi söyleyin elbette ama fikirler de nihayetinde muhalif görülebilir. size göre de bizim fikirlerimiz muhaliftir. büyütmeyin bu kadar...

    YanıtlaSil
  11. heh heh, nerden cikaracagim, bi ara 'tovbeni bozmus olsan da gel' yerine 'durmak yok yola devam' yazacaksiniz sanmistim, o derece yani :D

    hadi saglicakla kalin.

    YanıtlaSil