13 Mart 2006

Fatih Terim Ve Türk Futbolu

Özellikle olaylı Türkiye-İsviçre maçlarından sonra Fatih Terim ve Türk futbolu daha çok tartışılmaya başlandı. Hafıza-ı beşer nisyan ile maluldur. Bunun en bariz örneğini bu süreçte ulusal spor basınında görme, okuma fırsatını bulduk.

Türk futbolunda 1990’lı yıllardan başlayıpta 2002 Dünya kupası finallerine kadar devam eden başarısında Fatih Terim gerçeği tartışılmazdır. Bu zaman dilimi içerisinde kazanılan başarılara imza atan jenerasyonu Türk futboluna kazandıran isim de Fatih Terimdir. Bence asıl tartışılması gereken; bu kadar zaman geçmesine rağmen neden başka Fatih Terimlerin çıkmadığı, neden başka kulüplerimizin uluslar arası arenada başarılı olamadığı, Dünya Kupası finallerinde kazanılan üçüncülükten sonra futbolumuzun neden bir duraklama dönemine girdiğidir?

Unutmayalım ki Türk futbol tarihinde bir Fatih Terim'den önceki futbol adına kara günler, bol skorlu mağlubiyetler vardı, bir de Fatih Terim sonrası kazanılan başarılar, kupalar, ilkler var. Başarı elbet ekip ruhuyla, planla, azimle, çalışmayla, vizyonla kazanılır. Fatih Terim de o ekibin lideri, organizatörüydü. Elbet beşerdir, şaşar ama bu gerçekleri ortadan kaldırmaz.

Türk futbolunun bir duraklama döneminde olduğu gerçektir. Bunun ortadan kalkması ve tekrar eski başarılı günlere dönülmesi için bilgi ve birikimi olan, vizyon sahibi yönetimlere ihtiyaç duyulduğu gibi ülkedeki istikbal vadeden gençleri de bulmalı ve milli takımlara kazandırılmalıdır. Bu elbet bir geçiş dönemidir. Türk futbol tarihinde en büyük başarılara imza atan nesil artık bayrağı geriden gelen gençlere devretmelidir..

Fethi Kaya

4 yorum:

  1. fethi beyin güzel tespitleirnden dolayı teşekkür ederim. umuyoruz türk futbolu ve türk sporu daha güzel günlere doğru ilerlemektedir. beşiktaşta gördüğümüz gençleşme hareketinde olduğu gibi aslında problem biraz da rahat olmayı gerektiriyor, kısa vadede herhangi bir hedef koymazsanız, hedefinizi ilerisi içn koyarsanız bu durum takımınızı iyileştirme fırsatı doğuruyor.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekleri çok net bir şekilde yazmışsınız.teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. merak ediyorum galatasaray takımını yöneticisiyle futbolcusuyla fenerbahçeye getirsek; fenerbahçeyi de galatasaraya, lakin formaları eskisi gibi kalmak şartıyla acaba ne olurdu... gsliler fbye gecer miydi... ben de renkleri severim ama...

    YanıtlaSil
  4. Varsayım üzerine görüş bildirmek ne kadar sağlıklı olur bilemem ama yazdığınız şekilde komple bir değişiklik imkansız zaten.Arada bazı futbolcular belki takım değiştirebilir ama dediğiniz şekilde bir değişim sadece bir hayal olur.Tabii ki sevgi renkleredir ama takımın başarısı,mazisi,zihniyet farklılığı,yönetim şekli,metoduda bir o kadar önemlidir.Bir de aksini düşün derim o zaman?Fenerliler Galatasaraylı olur muydu?

    YanıtlaSil