7 Ocak 2013

Sanal Günler ve Diyet Sebebi

Bugün yoğun kar yağışını bahane ederek tatil yaptım. Böylece gündem yoğunluğundan sıyrılarak okuyamadığım e-postalarımı, pocketta biriken yazıları eritmeye çalıştım. Bir taraftan da sosyolojik bir konuya kendiliğinden vakıf oldum.

E-postaları okurken bir şey dikkatimi çekti. 30 Aralık günü arka arkaya sıralanmış Hotmail Calendar mailleri gördüm. Neymiş diye kontrol edince anladım ki birçok arkadaşım doğum tarihini 30 Aralık olarak ayarlamış. Oysa bir çoğunun gerçek doğum tarihlerini biliyordum ve hiçbiri 30 Aralıkta doğmamıştı. Evet, ben de bazen uydurmam gerektiğinde 1 Ocak veya 31 Aralık yazarım ama 30 Aralık yazan da varmış demek ki.
 
Bu durum aklıma doğum gününe dair başka bir hususu getirdi. İnternet dünyası ile tanışalı 15 yılı geçiyor. Bu sürede şimdi bir çoğunun ismini bile hatırlamadığım, bazen o an lazım olduğundan bazen ne için girdiğimi dahi hatırlamadığım sitelere üye oldum. Doğum günümde hangi sitelerde üyeliklerim olduğunu hatırlıyorum. Çünkü o gün hepsi doğum günümü kutluyor.

Bugün vukufiyet sağladığım sosoyolojik vaka ise şu; özellikle ev hanımlarının genelde diyet yapmaları gerçekten de anlaşılır bir şeymiş. İnsan evde kaldığında sürekli mutfağa girme ihtiyacı duyuyor. Bugün defalarca atıştırmama ve normal öğünlerimi yememe rağmen gün içerisinde neredeyse aç gezdiğimi hissettim. Sanırım ev ortamı insana yediriyor.

Karlı bir günün bana düşündürdükleriydi bunlar.

4 yorum:

  1. son kısma güldüm epey..

    ama ben dışarı çıkınca öyle oluyorum nedense, sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı duyuyorum, psikolojik olmalı bu durum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben bir sosyolojik gerçeği tespit ettiğimi sanmıştım ama sayenizde ikinci bir şey daha keşfetmiş oldum ;)

      Sil
  2. bana bu yazıdaki asıl (psiko-)sosyolojik olay uyduruk sitelere üye olurken doğum tarihlerinin de uyduruk yazılması gibi geldi. vahim de bir durum üstelik. çok yiyen veya diyet yapan kendine, ama yanlış bilgi girmek başkasını da etkileyebiliyor. ne olursa olsun yazması-söylemesi gerektiğinde doğum gününün doğrusunu bildiren bir ben miyim? öyle de olsa bir zararını görmedim on beş senedir.
    29 mart'ta herkes kutlayabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne olur ne olmaz, biz şimdiden gelecek tüm doğum günlerinizi kutlayalım :)

      Sil