31 Aralık 2007

Yılbaşı Gecesi

Ahmet Hakan'ın "süper muhafazakar bir ailenin çocuğu olarak" yılbaşı kutlamalarına yönelik geçmiş hatıralarını kaleme aldığı yazısından bugün Taha Kıvanç'ın "PTT, ya da pijama, terlik, televizyon" başlıklı yazısını okurken haberdar oldum.

Her iki yazıyı ve Taha Kıvanç'ın verdiği linklerdeki yazıları okuduğumda benim kendi hatıralarım aklıma geldi. "Ultra" muhafazakar bir ailenin çocuğu olarak küçüklüğümde birkaç defa komşu çocuklarıyla yılbaşı akşamlarında bir araya gelip çerez yediğimizi, tombala oynadığımızı hatırlıyorum. Bununla beraber yılbaşı gecesinin bizim kültürün bir parçası olmadığını bilirdik. Yaptığımız tenakuz muydu? Bence değildi. Yılbaşını kutlayan bir dostumun ya da komşumun o sevincine iştirak etmek neden kötü olsun ki? Yeterki eğlencenin dozu ve şekli çizgi dışı olmasın.

Netice-i kelam, yılbaşı geceleri belli bir zaman sonra muhasebe gecesi oluyor aslında. Düşünüyorum da 2006 ile 2007 arasında nasıl bir değişiklik oldu ki 2008 farklı olsun? Biz "bir günü bir gününe eşit olan zarardadır" diyen bir Peygamberin ümmeti iken bir yılın bir yılına eşit olmasını nasıl açıklayacağız?

Bunları düşünüyorum bu gece.

Yılbaşı gecesi için özel program yapar mısınız?
Evet Hayır Bazen Program yapanlara katılırım Umumi programlara katılırım

4 yorum:

  1. Merhaba Ali Bey
    Kaçgündür yorum yazmadan okuyorum blogunu...
    Herkes benim gibi mi yapıyor acaba?
    Kuş uçmaz kervan geçmez bir blog diyecektim ama yaptığın ankete bakılırsa 8 ziyaretçin olmuş;)
    Ehhh hiç yoktan iyidir...
    Bu yorumda yeniyıl hediyem olsun;)
    "Bir günü bir gününe eşit olan zarardadır ve Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir" ölçülerini unutmadan 2008 yılının büyük manevi ve maddi hayırlı kazanımlar getirmesi temennisiyle;
    Allah'a emanet olunuz...

    YanıtlaSil
  2. mehmet abi, hediyen için teşekür ederim, bir blogcu için en güzel hediyeyi vermişsin ;)

    sorma halimizi, içler acısı. o kadar emek veriyoruz, şablon değiştiriyoruz, yazı yazıyoruz, anket düzenliyoruz ama işte görüyorsunuz halimizi. sizde olmasanız dükkanı kapatma noktasına geleceğiz :)

    inşallah hepimiz için 2008 hayırlı bir sene olur.

    YanıtlaSil
  3. Seneler önce yine ultra muhafazakar bir ailenin çocuğu olarak her sene yılbaşının ertesi günü ilkokul öğretmenimin yılbaşını nasıl geçirdiniz diye sorup bununla ilgili bir yazı yazmamızı istediğinde hiç yapmadığım halde tv seyrettik(TV MİZ YOKTU) tombala oynadık ve çekirdek yedik(yıl içinde sadece o gece yemezdik) diye yazılar yazıp ilginç duygular yaşadıklarım aklıma geldi.

    YanıtlaSil
  4. @isimsiz; insanlara ne duygular yaşatıldı zamanında. şimdilerde de aynı durumda olanlar var mıdır acaba?

    YanıtlaSil