2 Şubat 2007

Hepimiz Samast'ız(!) Hepimiz Kahramanız

Hrant Dink cinayeti ile ilgili gelişmeleri ilgiyle izliyoruz. En son zanlı Ogün Samast'ın güvenlik güçlerince bayrak önünde ve eline bayrak tutuşturularak adeta bir kahramanmışçasına görüntülerinin çekilmesi, güvenik güçlerinin zanlıyla aynı karede yer almaları gerçekten de trajikomik bir hadise idi. Nedir bu güvenlik güçlerinin düşündükleri? Bir katil zanlısını kahraman olarak mı görüyor bu insanlar? Yazık bu zihniyete...

Bu konu mülkiye müfettişlerince ortaya çıkarılmaktaysa da, kanaatimce bu müfettişlerin burdan öteye gidebilmeleri söz konusu olamayacaktır ve varılan nokta ancak burası olacaktır. Bu nedenle kimse olayın derinliklerine gidilyor izlemine kapılmamalı bence. Bu müfettişler siyasi kimliği olan bir bakana bağlılar ve kim bilir devletten daha ne beklentileri vardır. Valilik, müsteşarlık gibi..

Kanaatimce bu son cinayette ciddi bir suistimal söz konusu olmakla evvela İçişleri bakanının istifa etmesi gerekir. En son dünkü görüntü konusunda bile bakanlık ortaya çıkıp görüntülerin Jandarma tarafından mı yoksa Emniyet tarafından mı çekildiği konusunda bile net bir açıklama yapamayarak zaafiyet göstermiştir. Her iki kurumun da sorumluluğu varsa bunu da açıklamalıydı. Bu konu muallakta bırakılmamalıydı.

Ancak Türkiye'de bakanların istifa etme gibi bir alışkanlıkları olmadığı gibi Başbakanın azletme yetkisini kullanma alışkanlığı da yok. Çünkü bakanlar aynı zamanda partili oldukları için işin içine siyasi mülahazalar giriyor ve neticesinde işte böyle açmazlar doğuyor. Bakanların meclis ve parti dışından olması bu sözünü ettiğimiz istifa ve azil uygulamalarının işlemesi için en uygun çözüm olduğu kanaatindeyim.

Artık ciddi bir hukuk devleti olmanın gereklerini yerine getirme zamanı gelmiştir.

6 yorum:

  1. Şahsen ben bakanlık gibi,esasında millet iradesiyle doğrudan irtibatlı icrai makamların,tamamen bürokratik ya da teknokratik biçimde doldurulmasına karşıyım.Demokratik yönteme muhalif olur.
    Ama bahse mevzuu meselelri başka türlü çözmekte fayda mülahaza ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. cenk bey, abd de demokratik bir ülke ama orada bakanlar meclis ve parti dışından insanlardan seçilir. dediğiniz bir noktada haklı görülebilir; türkiyede ne yazık ki demokrasi henüz içselleştirilemediğinden bir takım sıkıntılar olabilir. (uzun mesele, ayrı bir yazı konusu, kısa keseyim.)

    YanıtlaSil
  3. ABD'nin ne kadar demokratik olduğu su götürür bir meseledir.

    YanıtlaSil
  4. abd'nin kendi içinde şöyle ya da böyle demokrat olduklarını iddia eden bir çok ülkeye göre çok daha iyi bir demokrasilerinin olduğu su götürmez bir gerçektir.

    YanıtlaSil
  5. Afrika'nın biraz daha gelişmiş versiyonu olan ülkemizde doğulu kabilelerin ( biz de aşiret diye tanımlanıyor )desteğini arkasına alan bir İçişler Bakanı bu tip " minik " olaylar sonucu görevden alınamaz.. " ALINAMAZ "..
    Hele adı geçen Bakanın kendi rızasıyla " istifa " etmesi imkansıza yakın bir yaklaşımdır.
    ...
    Uzun oldu bu yorum, şöyle usturuplu yazmayı öğrenemeyeceğim Ali Bey... Zamanında " Ezher'e" de gitmedik ki ilmimiz bu mevzularda yazmaya yetsin....
    En iyisi " büyüklerimiz " her bir haltı bizden iyi bilir demek ve susmak sanırım...

    YanıtlaSil
  6. hasan bey, usturuplu güzel yorumunuz için teşekkürler. uzun değil öz bir yorum olmuş. yorumunuza da iştirak etmemek mümkün değil.

    YanıtlaSil