18 Şubat 2006

İçermek mi? İçerilmek mi?

İçermek mi? İçerilmek mi? Ne dersiniz?
Toplamda hangisi ağır basıyor? Bu soruyu nasıl açabiliriz ki doğru tahlili yapabilelim? (Zihnimi meşgul eden bir soruyu sizlerle paylaşmak istedim.)

6 yorum:

  1. konunun alemimde tebaruzu için cümlenize nesne de eklerseniz memnun olurum.

    YanıtlaSil
  2. Sorunun odağına kendinizi koyabilirsiniz? içermek mi istersiniz, içerilmek mi? ya da ben yönlendirmiş olmayayım, tamamen nesnel bir şekilde, 3. şahıslarla, gruplarla, en ednasından en yücesine varlıklarla ilgili olarak düşünebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle kelimenin kendisine itirazım var.İçermek ve içerilmek kelimelerine...Esas manalarını muhtevi değiller!
    Gelelim sadede...
    İçerenlerin hepsi tek bir içeren tarafından içerilmektedir!

    YanıtlaSil
  4. Turkcem cok iyi olmadigindan soruyu dogru anladim mi bilmiyorum ama icermek bana gore daha agir basiyor, ornegin ladybird icerisinde cok guzel duygular iceriyor..Baskasi ya da baskalari tarafindan kabul gorunmek iceren duygulara gore daha hafif kaliyor..
    Toplum ise tembelikten dolayi icerilmeyi seviyor..Birileri isleri yurutsun biz de belesten gecinelim zihniyeti mevcut...

    YanıtlaSil
  5. içermek için neler gerekir ki acaba?

    YanıtlaSil
  6. İçerilme beklentisi bir tembellik ise (beşeri boyutlarda), O zaman içerme arzusu bir cesaret ve azim işi olsa gerek. Mutlak anlamda içerme veya içerilme durumu söz konusu olduğunda insan olarak içimizdeki o derin içerilme arzusu varlıkların en yücesine intisap olmakla tatmin edilirken, beşeri düzeyde daha yüksek bir içerme performansı beraberinde getirebilir diye düşünüyorum. Tabii böylesine kısa bir muhaverede konu etraflıca yazılabiler ve hakkı eda edilebilir bir konu değildir herhalde. Kısaca kendimce bu karalamayı tamamlamadan önce içerilme iştiyakını tatmin edebilen biri, içermenin de gereklerini bilen olmalı ve o gerekleri yerine getirmelidir. İhata etmek bir ilim, basiret, idrak, feraset ve güç meselesidir. Güçsüz ve zaifken affetmek fazla dikkat çekmezken, güçlünün affedebilmesi belki daha manidardır.Hatta bu durum gücün şahikalarından biridir belki de.

    Yüceler Yücesinin rahmetinin ihata ettiği merhamet sahiplerinin, "yeryüzündekilere merhamet etmeden göktekinin merhametini dileyen" biçarelere örnek olabilenlerin sayısının artması dileği ile...

    YanıtlaSil